De Raad van State opent een aanvullend onderzoek naar het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Herentals. Volgens oppositiepartijen Open Vld, sp.a, Groen en Herentals-Anders heeft N-VA er wel de kieswet overtreden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober won N-VA de verkiezingen in Herentals. De Vlaams-nationalisten haalden er 9 zetels, één meer dan in 2012, maar hadden daar eigenlijk maar 21 stemmen voor op overschot.

Als CD&V of Open Vld die 21 stemmen hadden gekregen, dan was de zetel naar één van die partijen gegaan.

De Kempische stad kreeg uiteindelijk een bestuur van CD&V en N-VA, met CD&V-burgemeester Mien Van Olmen. Eerste schepen is N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp.
Maar oppositiepartijen Open Vld, sp.a, Groen en Herentals-Anders stapten naar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

Ze riepen er bezwaar in tegen de gemeenteraadsverkiezingen, omdat N-VA zich niet aan de kieswet zou hebben gehouden. De partij zou geschenken hebben uitgedeeld in de sperperiode, ze zou verboden giften hebben ontvangen of evenementen gesponsord hebben waar dat niet mocht.

Bovendien heeft N-VA de verkiezingsuitgaven niet volledig aangegeven, klinkt het bij de oppositie.

Vooral N-VA-schepen Pascal Van Nueten wordt geviseerd. Hij baat tegelijkertijd een taverne uit (Wolfstee), en zou zijn zaak gebruikt hebben om te ontsnappen aan de regels rond campagnefinanciering en propaganda gevoerd hebben tijdens de sperperiode bij een takeaway ten voordele van een 'bevriende' voetbalploeg uit Herentals.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft het bezwaar van de Herentalse oppositie begin januari verworpen, maar de partijen gingen daarna in beroep bij de Raad van State. Ze vragen dat de verkiezingen in Herentals ongeldig worden verklaard.

De Raad neemt nog geen definitieve beslissing, maar wil de debatten wel heropenen. Pascal Van Nueten moet in persoon gehoord worden, zegt de Raad van State dinsdag in een arrest. Dat gebeurt op 28 mei, om 10 uur.

Groen-gemeenteraadslid Peter Verpoorten reageert tevreden op die beslissing. "Dit is een zeer belangrijke beslissing. De vraag is immers niet of N-VA de kieswet heeft overtreden - daar is iedereen het eigenlijk intussen over eens. De vraag is hoeveel overtredingen er zijn en of de verkiezingen nog eerlijk zijn te noemen (..) de burgers van Herentals verdienen duidelijkheid", zegt hij op twitter.  (Belga)